Ter ere van het 70-jarig bestaan van Zaans Schoon, komt er eind april een fotoboekje uit van Chris Krijt. Sommige Zaandammers kennen Chris wellicht nog als loodgieter uit de Botenmakersstraat, in welke hoedanigheid hij zijn vader moest opvolgen. Hij had  echter ook een grote passie voor fotografie, waardoor hij vaak zijn 6×6-camera meenam tijdens zijn werk. Zijn foto’s doen niet onder voor die zijn broer Wim Krijt, die als beroepsfotograaf voor o.a. de Zaanse kranten werkte. Beide broers maakten foto’s met een nostalgische sfeer, Wim vaak met een humoristische ondertoon, Chris fotografeerde iets romantischer.

De sfeer in de foto’s van Chris is die van de jaren ’50, ’60 en ’70 in de Zaanstreek: foto’s met volop oude Zaanse houtbouw, vaak niet in al te beste staat. Toch valt aan deze collectie foto’s goed te zien wat er toentertijd nog aan schoonheid was. En omdat dit dezelfde sfeer ademt als die waarin de stichting Zaans Schoon werd opgericht, leek het uitgeven van dit boekje een uitgelezen manier om het 70-jarig bestaan te herdenken. Het huidige bestuur kreeg een selectie van deze foto’s onder ogen via Chris’ zoon Hans Krijt en ging ermee aan de slag.

In het voorjaarsnummer van het tijdschrift Zaans Erfgoed  zat een flyer met intekenbon voor zowel het Chris Krijt-boekje als voor de dubbeluitgave. Zie ook www.uitgeverijnoordholland.nl.
Tevens kunt u het boekje – of  de boekjes – bestellen door een e-mail te sturen naar: bestellen@uitgeverijnoordholland.nl.